Walk of Fame-tegel Anton Geesink naar judo De Korte.

ROTTERDAM – Judotalenten, topjudoka’s en andere bezoekers van De Korte Sport- en Gezondheidsinstituut kunnen sinds kort de Walk of Fame-tegel bewonderen van de legendarische Olympisch kampioen Anton Geesink. Op 23 oktober 1964 won hij goud in Tokio en nog steeds staat zijn sportcarrière in groot aanzien, ook bij de jongere generaties.

In oktober 1997 verkreeg Geesink de 10edan, als één van slechts drie judoka’s buiten Japan met deze kwalificatie. Sinds 2004 is hij opgenomen in de Hall of Fame van de wereldjudobond IJF.

Walk of Fame Rotterdam

Bij de verhuizing van de Walk of Fame Rotterdam in 2013 werd de tegel van Geesink die op de Schiedamsedijk lag overtollig. Slechts zestig van de circa tweehonderd tegels werden gerenoveerd voor herplaatsing bij het Zuidplein. Een plan om de tegel van Geesink aan het Sportmuseum op Curaçao te schenken, stuitte op praktische problemen. Omdat Stichting Walk of Fame de tegel niet langer in opslag kan houden, is deze in overleg met de nabestaanden overgedragen aan De Korte Sport- en Gezondheidsinstituut in Hoogvliet.

De Korte

Chris de Korte (82) is trots dat de tegel bij de judoschool in Hoogvliet een mooie plek heeft gekregen. “Geesink was de man die iets doorbroken heeft: met de Olympische titel bracht het judo in Japan ten val”, aldus de 9edan trainer/coach van acht Olympische medaillewinnaars. Mark Huizinga, die in 2000 goud won op de Spelen in Sydney over Geesink: “Na hem kwamen er meer kampioenen uit ons land, maar hij bleef wereldwijd de bekendste Nederlandse judoka.”

Het stichtingsbestuur van de Walk of Fame Rotterdam is blij dat de nieuwe eigenaar, Mark van der Ham zich over de tegel van Geesink heeft ontfermd.

Deel dit bericht: