Tai Chi is een van de oude bewegingskunsten die er zijn. De belangrijkste principes van Tai Chi staan te lezen in een tweeduizend jaar oud Chinees geneeskundig boek, Huang Di Nei Jing getiteld. Tai Chi, zoals wij die nu kennen, wordt al eeuwenlang beoefend en is inmiddels verder ontwikkeld. Oorspronkelijk lag de nadruk op vechtkunst, maar dat veranderde in de loop van de twintigste eeuw, toen Tai Chi meer een bewegings- en ontspanningsleer werd.

Tai Chi leert de kunst van de beheersing, en wel de kunst om je lichamelijk én geestelijk te ontspannen. Dat klinkt als een tegenstelling. Staan beheersing en ontspanning niet lijnrecht tegenover elkaar? Nee, want beheersing is in Tai Chi geen forceren, maar een vorm van bewustzijn. Soepel bewegen betekent dat er bij het bewegen van het lichaam geen overbodige kracht wordt gebruikt. Aandacht is voldoende. Op dezelfde wijze kun je ook je gedachten beheersen: verricht nooit meer inspanning dan nodig is.

Qi Gong betekent “energie werk” en is de kunst om chi te gebruiken om gezondheid en vitaliteit te ondersteunen. Qi staat voor levensenergie en gong voor discipline, oefening en doorzettingsvermogen. Qi Gong is zeer uitgebreid en bestaat onder andere uit zachte technieken voor ademhaling, meridianen, drukpunten, sierlijke bewegingen, meditatie, zelfmassages en andere manieren om met energie te werken. Over het algemeen zijn de bewegingen langzaam, gracieus, gelijkmatig op basis van ontspanning en niet brute kracht. Dynamische oefeningen bevorderen zowel de bloeddoorstroming, lymfestelsels als de kwaliteit en circulatie van chi. ‘Vervuilde’ chi wordt afgestoten, verse chi opgenomen, blokkades in de energiemeridianen doorbroken en de verdeling van chi over het lichaam geoptimaliseerd. In Qi Gong worden meditatie, ademhalingstechnieken en speciale bewegingen gebruikt. Er wordt veel gebruik gemaakt van visualisaties waarin de geest leert energiestromen te volgen. De oefeningen eisen totale aandacht en bewustzijn. Qi Gong is mediteren in beweging.

Leraar Sanjin Pikulic heeft jarenlang van Chris de Korte les gekregen en heeft zich durende de afgelopen jaren verdiept in Tai-chi & Qi gong en weet als geen ander u de juiste technieken bij te brengen.

 

Deel dit bericht:
Facebook
Instagram
Twitter