Aikibudo is een uit Japan afkomstige Martial Arts, oftewel krijgskunst. Wij spreken ook liever van krijgskunst dan van een vechtsport. De basis van deze sport is al meer dan 1000 jaar geleden gelegd met het Daito Ryu Aiki Ju Jutsu.

Mensen die voor de eerste keer Aikibudo, of een andere vorm van aikido zien hebben niet de indruk dat het hier om een verdedigingssport gaat. Het ziet er allemaal simpel uit.
De bewegingen zijn te sierlijk, vloeiend en rond van vorm om voor het ongeoefende oog als effectief over te komen. Totdat de aanvaller aan het einde van een beweging in een klem terecht komt, of nog mooier, als het ware gelanceerd wordt.

Vergis je dus niet; Aikido maakt een ervaren beoefenaar een niet te onderschatten tegenstander. Bij aikibudo wordt er verdedigd m.b.v. het principe van “meegaan in de beweging”. Dit houdt in dat de kracht en beweging die door de aanvaller wordt gebruikt door de aikibudoka zodanig wordt bewerkt dat deze tegen de aanvaller zelf wordt gebruikt.
Agressie behoort geneutraliseerd te worden en de uitkomst dient daarna omgevormd te worden tot iets nuttigs… er is immers al teveel zinloos geweld!

Deel dit bericht:
Facebook
Instagram
Twitter