Judoleraar Mark van der Ham op bezoek bij de koning van Belgie.

BRUSSEL – Koning Filip en Koningin Mathilde hebben op 7 november jl. op het Kasteel van Laken de Belgische topatleten met hun coaches ontvangen die in 2018 en in 2019 verdienstelijke prestaties leverden. In totaal waren meer dan 40 olympische en paralympische atleten op het Koninklijk appel.

De wereld- en europese kampioenen in olympische en niet-olympische disciplines van dit land werden aangevoerd door BOIC-voorzitter, Pierre-Olivier Beckers en Olav Spahl, Director Elite Sports.

Het vorstenpaar nam de tijd om alle medaillewinnaars persoonlijk te feliciteren.

Uiteraard was VJF-coach Mark van der Ham samen Matthias Casse ook van de partij.

“Op uitnodiging van de Koning werden we om 10u15 verwacht op het koninklijk paleis in Brussel. Naar aanleiding van de resultaten van Matthias Casse ontvingen we de uitnodiging, inclusief kledingvoorschrift, en een aangegeven parkeergelegenheid, voor het paleis,” vertelt Mark.

Matthias en Mark waren tijdig vertrokken. “In de stormende regen reden we goed op tijd om 8u45 weg bij de Topsportschool in Wilrijk. Beiden gekleed zoals was voorgeschreven, reden we door de files richting koninklijk paleis. Eenmaal aangekomen hield de regen nog niet op, ook andere genodigden bleven zoals wij in de auto wachten op een teken van de agenten die ons de parkeerplek hadden toegewezen. Niet lang daarna werd de weg afgezet en reed het vorstenpaar de poorten van het paleis binnen. We zijn toen uitgestapt en liepen richting de ingang van het paleis waar we nog 5 minuten moesten wachten alvorens we naar binnen mochten.”

Eenmaal binnen aangekomen werden de aanwezigen begeleid naar een grote zaal met tafels. Voor judo was tafel 8 de plek om te gaan staan. Na een korte briefing – de Koning spreek je aan met Sire, de Koningin met Majesteit – kwam het vorstenpaar binnengewandeld.

“Omdat de vorst een praatje maakte met alle atleten moesten we uiteraard even wachten. Als eerste kwam de Koningin bij onze tafel langs, vol bewondering keek ze naar de medailles van Matthias en vroeg ze naar de Olympisch kwalificatie waarop Matthias antwoordde dat hij er goed voorstaat, maar dat de definitieve beslissing pas eind mei zal worden genomen. Ook de Koningin vond dit aan de late kant voor iemand met zijn resultaten. Na enkele minuten wandelde de Koningin weer verder en wenste ons succes de aankomende periode met de Olympisch kwalificatie. Een minuut of twintig later kwam dan de Koning naar onze tafel. Hij herkende Matthias nog van een lunch in het Olympisch dorp in Rio de Janeiro, waar Dirk van Tichelt op de Spelen van 2016 de bronzen medaille heeft gewonnen en Matthias als sparringpartner mee was. Ook de Koning bekeek de medailles aandachtig en vertrok met dezelfde boodschap als de Koningin: succes de aankomende Olympisch periode,” aldus Mark.

Na de audiëntie volgde dan de groepsfoto van het vorstenpaar met alle atleten.

“Dit was een hele eer,” aldus Mark. “Na de groepsfoto met de atleten, keerde iedereen met toch wel een hele mooie ervaring terug naar huis. Nog wel even op een drafje door de regen naar de auto maar dit was natuurlijk geen probleem,” grapte Mark.

 

Deel dit bericht: