Gebruik onze Finse sauna

Na een training kunt u plaatsnemen in de sauna. Het is beter als uw voeten op gelijke hoogte liggen als de billen, omdat u hierdoor gelijkmatiger opwarmt. Geoefende sauna-gasten klimmen vaker naar de hogere banken om daar te gaan zitten of liggen. Altijd dient eerst een handdoek of badlaken uitgespreid te worden. Vanwege de hete banken, maar ook om de hygiëne.

De minimale saunaduur is 7 minuten. Dit is nodig om alle poriën goed te laten openen zodat de zweetklieren hun werk kunnen gaan doen. Zou men deze tijd niet afwachten dan is er een kleine kans op warmtestuwing omdat het lichaam de opgenomen warmte nog niet kan afvoeren. De maximaal aanbevolen tijd is 15 minuten waarvan de laatste 2 minuten zittend, meestal op de onderste bank. Vooral als men gelegen heeft zou men duizelig kunnen worden. Door even te gaan zitten kan het lichaam weer aan de verticale houding wennen.

Na de hete saunasessie komt het afkoelen. De longen staan klaar om volop zuurstof op te nemen waar het lichaam nu om vraagt. U kunt één of enkele minuten de tijd nemen om even te ontspannen voordat u een koude douche neemt. In Finland krijgt men deze ontspanning vaak, tussen het verlaten van de sauna-hut en het bereiken van het meer waarin zij zich afkoelen.

Het is erg belangrijk dat er goed afgekoeld wordt! Met name het hoofd is belangrijk.

Deel dit bericht:
Facebook
Instagram
Twitter