Mark van der Ham

Mijn naam is Mark van der Ham en ben 6e dan judo. Sinds september 1998 ben ik werkzaam bij het De Korte Sport- en Gezondheidsinstituut als (groeps) fitnessinstructeur, judoleraar en personal trainer. Per september 2013 ben ik eigenaar van het De Korte Sport- en Gezondheidsinstituut / Judo de Korte.

In september 2008 ben ik begonnen als coach van de Judobond Nederland, onder mijn leiding wisten sporters medailles te winnen op Europese en Wereld kampioenschappen judo van -18 t/m de senioren, ook op de olympische Spelen in Rio de Janeiro 2016 wist Anicka van Emden een bronzen te winnen. Deze periode werkte ik onder andere samen met Juul Franssen, Marhinde Verkerk, Roy Meyer en Guusje Steenhuis.

In februari 2017 ben ik als trainer/coach in Nederland gestopt en als junioren bondscoach in Vlaanderen aan de slag te gaan. Om het jaar erop als bondscoach bij de heren te starten, in 2020 was de laatste stap vooruit namelijk naar hoofdcoach. Per februari 2022 heb ik vervolgens de samenwerking opgezegd om elders aan de slag te gaan. In de 5 jaar als trainer/coach in Belgie werd er veel ere metaal gewonnen onder ander door Matthias Casse, met als hoogtepunten een olympische bronzen medaille, de wereldtitel bij de senioren en junioren en de Europese titel, een zeer geslaagde periode.

Mede door deze resultaten werd ik verkozen tot sportcoach van het jaar 2021 in Rotterdam.

Per 1 maart 2022 ben ik aan de slag gegaan als performance director van de Azerbaijaanse judo federatie.